Dlohodobý záměr logopedické péče ve Středočeském kraji

13.09.2010 08:11


Předkládá: PhDr.Josef Štěpán, koordinátor logopedické péče pro Středočeský kraj, ZŠ s SPC v Mnichově Hradišti, Švermova 380,    PSČ 295 01, tel.: 721317092, e maily: dolnikrupa@seznam.cz, zvs.mh@seznam.cz 

Idea záměru: Zkvalitnit logopedickou péči ve Středočeském kraji

Odůvodnění: Řečových vad přibývá. Školská logopedie však na tento fakt reaguje nedostatečně.

Návrhy na zlepšení situace:

        1. V kraji existuje pouze 8 SPC. Z nich se zabývají logopedií pouze 3 centra. Bylo by vhodné finančně posílit tato centra tak, aby mohli logopedi převzít čekající klientelu.

        Provedení: KÚ v Praze posílí rozpočet a navýší úvazky pro školní logopedy v SPC.

        2. Logopedická péče přímo realizovaná v MŠ je neuspokojivá.

        Provedení: Navrhuji dvě řešení. Posílit rozpočet SPC tak, aby mohli logopedi do MŠ dojíždět. Zároveň posílit rozpočet na realizaci logopedické činnosti přímo jednotlivým MŠ, aby mohly zaplatit logopedické asistenty. Rozpočet posílí KÚ v Praze.

        Komentář a bližší vysvětlení:

        Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství doporučuje zkvalitnění logopedické činnosti. Nedostatky ve správném kvalitním užívání jazyky mohou mít negativní důsledky v celém procesu učení. PPP zpravidla logopedickou péči neposkytují. Základní tíha v praktickém odstraňování vad spočívá na SPC a na mateřských školách. Od 6.9.2010 do 23.3.2012 bude proškoleno v kurzu "Logopedické prevence" 1 080 pedagogických pracovníků, kteří by měli pracovat s dětmi přímo na svých pracovištích. Aby se tak skutečně stalo, měla by být tato, ale i jiné akce, zajištěny finančně. KÚ by měl sanovat tento záměr tak, aby byly posíleny finance pro MŠ, 1.stupeň ZŠ a pro SPC. Jinak se obávám, že logopedičtí asistenti budou vyškoleni, ale nebudou reálně pracovat. Podobně tomu je i s některými školskými logopedy.

        3.Pokračování v mapování logopedické praxe a záměrů v MŠ

        Provedení: Jako koordinátor logopedické péče budu navštěvovat postupně jednotlivé MŠ v našem kraji a kokrétně budu zjišťovat stav logopedické péče. Budu hledat řešení spolu s ředitelkami MŠ. Tyto návštěvy chci realizovat spolu s inspekčním týmem. Pokud bude možnost, chtěl bych provádět depistáž přeškoláků, jakýsi miniprůzkum, u náhodně vybraného univerza asi 10 respondentů a zjišťovat četnost dyslalie. Oslovil jsem všechna SPC v kraji s tím, budou-li mít zájem o evntuální navýšení úvazků pro školské logopedy a souhlasí-li s tím, abych tuto záležitost projednával s KÚ. Dále budou ve spolupráci s paní inspektorkou Drahokoupilovou zjišťovány aktuální e mailové adresy všech MŠ v kraji, aby bylo možné internetovou poštou navázat s těmito institucemi styk. Důležité informace zasílané současně všem MŠ najednou internetovou poštou usnadní spolupráci koordinátora s těmito institucemi.

        4.Spolupráce s institucí DVPP

        Provedení: Přes jednotlivá střediska organizovat přednášky s předpokládaným názvem Logopedické praxe. Jednalo by se o dvouhodinovou akci pro učitelky MŠ, učitele 1.stupně ZŠ, logopedické asistenty, školské logopedy, evnetuálně pro rodiče a ostatní zájemce o logopedickou problamatiku. Obsahem těchto setkání by byla základní informace o Metodickém doporučení MŠMT č.j.14 712/2009-61, přednáška o dyslalii a koktavosti a diskuse o prováděné nápravě těchto vad.

        5.Využití vytvořených webových stránek koordinátora logopedické péče s názvem  koordinatorstepan.webnode.cz.

        Provedení: Aktuální doplňování těchto stránek. Zvláštní pozornost bude věnována oddílům fórum-dotazy, návrhy, články, publikace, ale i ostatním oddílům. V oddílech, které jsem konkrétně uvedl, půjde o styk s kýmkoliv, kdo se bude interesovat logopedickou problematikou.

        6. Pravidelná setkání koordinátorů, která organizuje IPPP v Praze

        Provedení: Jako koordinátor se budu vždy těchto akcí zúčastňovat. Jedná se totiž o velmi významnou tematiku, kterou připravuje Mgr.Alešová z IPPP Praha.

        7. Logopedické pomůcky

        Provedení: Na webových stránkách koordinatorstepan.webnode.cz budou uveřejňovány publikace s logopedickou tematikou. Pokusím se o reedici publikace Logopedie v praxi a Logopedických listů v nakladatelství Septima. Na plánovaných přednáškách s názvem Logopedická praxe, které by probíhaly v jednotlivých okresem, provedu průzkum, jaký by byl zájem o odběr těchto publikací.

        8. Informovaný souhlas - logopedické vyšetření

        Provedení: Vypracoval jsem na základě Poučení ve smyslu vyhlášky 72/2005 Sb. a na základě vzoru Informovaného souhlasu z SPC v Moravské Třebové Informovaný souhlas- logopedické vyšetření. Tento návrh byl postoupen IPPP. V případě, že bude schválen, bude využíván v SPC v Mnichově Hradišti a v případě zájmu i v ostatních SPC.

        9. Sumace připomínek ze zaslaných dotazníků o logopedické péči ve Středočeském kraji na školská zařízení

        Provedení: Provedl jsem sumaci připomínek pedagogů. Jde o náměty k zlepšení logopedické péče ve školství. Z těchto připomínek částečně vycházím při koncipování tohoto Dlouhodobého záměru logopedické péče ve Středočeském kraji. Některé připomínky půjdou realizovat, některé jsou však přímo podmíněny přísunem finančních prostředů do školství. Jsou zde také uvedeny připomínky, které jsou mimo realitu a jejich využití by bylo krokem zpět.

        10. Závěr

        Domnívím se, že nelze pochybovat o významu logopedické péče pro úspěšné vzdělávání žáků. Pokud mluvíme často o inkluzi žáků do škol hlavního vzdělávacího proudu, je třeba konstatovat, že poruchy komunikace mohou být jednou z příčin toho, že tato inkluze selhává. Bylo by nezodpovědné, kdyby nebylo možné realizovat například kompetence logopedických asistentů, to znamená přímou logopedickou intervenci u žáků se zjištěnou prostou vadou výslovnosti, podporu rozvoje komunikačních schopností a oblast prevence. Stejně nezodpovědné by bylo, kdybychom se smířili s tak zvanými "spícími" logopedy, kteří jsou vysokoškolsky vzdělaní a logopedií se nezabývají. K negaci těchto a i jiných problematických záležitostí bych chtěl jako koordinátor logopedické péče přispět. 

 

                                                                                                                                               

                

        

—————

Zpět


Kontakt

PhDr. Josef Štěpán, koordinátor logopedické péče pro Středočeský kraj

Pracoviště koordinátora:
ZŠ Mnichovo Hradiště
Švermova 380
295 01


Telefon
721317092
326771131



Doufám, že se nám společně podaří zvýšit kredit logopedických služeb po stránce kvalitativní i kvantitativní.


Internetové spojení

Budu k dispozici na internetu téměř každý všední den od 8,00 do 14,00 hodin. Konverzace se mnou je možná i přes SKYPE (josefstepan1).